Το χοιρινό καρέ είναι ο superstar σε κάθε οικογενειακό τραπέζι

χοιρινό καρέ
Το χοιρινό καρέ είναι οι ενωμένες μπριζόλες του χοιρινού. Τις περισσότερες φορές πωλείται χωρισμένο στις μπριζόλες του (μία μία ή ανά δύο) για ψήσιμο. Ωστόσο, το ολόκληρο καρέ είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό για ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους ή την οικογένειά μας.

Συνταγή για χοιρινό καρέ με λαχανικά

Τι θα χρειαστείτε

  • 1 χοιρινό καρέ (ζητήστε μας να σας το ετοιμάσουμε γαλλική κοπή και ενημερώστε μας για το πόσα άτομα θα ήσαστε ώστε να υπολογίσουμε την ποσότητα)
  • 10-15 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 3 μικρά καρότα κομμένα
  • 10 κρεμμυδάκια εσαλότ, καθαρισμένα
  • 1 γλυκοπατάτα κομμένη κυδωνάτη
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι ξίδι (για τη σάλτσα)
  • 1/3 φλιτζανιού ζωμό λαχανικών ή νερό (για τη σάλτσα)
  • 2 κ.σ μουστάρδα (για τη σάλτσα)
  • 2 κ.σ μέλι (για τη σάλτσα)
  • ½ ροδάκινο (για τη σάλτσα)

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε πρώτα τη σάλτσα: Ρίχνετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάτε. Έπειτα ρίχνετε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνετε να πάρει μια βράση.
  2. Κόβετε το κρέας ενδιάμεσα στα κόκαλα και αλατοπιπερώνετε πολύ καλά. Τοποθετείτε από 2 κλωναράκι θυμάρι και 1 σκελίδα σκόρδο ενδιάμεσα σε κάθε κοπή, δένετε το κρέας περιφερικά με ένα σπάγκο και το βάζετε σε μία σχάρα που ακουμπάει πάνω σε ταψί με λίγο νερό.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και ψήνετε το κρέας για περίπου 2,5 ώρες. Περίπου 1 ώρα πριν να είναι έτοιμο το κρέας, βάζετε όλα τα λαχανικά στο ταψί. Τότε, περιχύνετε λίγη από τη σάλτσα πάνω στο καρέ και δυναμώνετε λίγο τον φούρνο.
  4. Μετά από μισή ώρα επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία. Μόλις το κρέας έχει πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και τα λαχανικά έχουν γίνει, είστε έτοιμοι!

Περισσότερα άρθρα