Ποια κομμάτια του μοσχαριού είναι κατάλληλα για κατσαρόλα;

κομμάτια του μοσχαριού είναι κατάλληλα για κατσαρόλα
Τα περισσότερα μέρη του μοσχαριού ενδείκνυνται για μαγείρεμα στην κατσαρόλα. Οι σεφ προτείνουν τα λίγο πιο λιπαρά κομμάτια, καθώς και τα κομμάτια που περιέχουν αρκετό κολλαγόνο, που κάνει τις σάλτσες πλούσιες και πιο ωραία δεμένες. Εδώ θα δούμε ποια είναι τα κομμάτια του μοσχαριού κατάλληλα για κατσαρόλα.

Ποια είναι τα κομμάτια του μοσχαριού κατάλληλα για κατσαρόλα; Εδώ, σας λύνονται όλες οι απορίες από την Αγορά Κρεάτων Σουβατζόγλου.

Η ελιά ή σβέρκος

Είναι από τα κατεξοχήν κομμάτια που γίνονται στην κατσαρόλα. Όσο πιο κοντά στο κόκαλο είναι το κομμάτι που θα πάρουμε, τόσο πιο μαλακό είναι. Γίνεται ωραία λεμονάτο, βραστό, κοκκινιστό, στιφάδο.

Σπάλα

Η σπάλα βρίσκεται στον ώμο του ζώου και είναι από τα λιγότερο λιπαρά κομμάτια, καθώς είναι μυς που κινείται και δεν συσσωρεύει λίπος. Ο συνδετικός ιστός είναι ορατός και έχει λευκό εξωτερικό λίπος. Περιλαμβάνει το χτένι της σπάλας ή σπαλομίτα, που θεωρείται το καλύτερο και πιο μαλακό κομμάτι, γιατί δεν έχει νεύρα (θεωρείται το νουά της σπάλας), ενώ περιέχει αρκετό κολλαγόνο, που διασπώμενο στο σιγανό μαγείρεμα, μαλακώνει το κρέας και δένει τις σάλτσες. Επίσης, έχει το ποντίκι της σπάλας. Όλα αυτά τα κομμάτια κάνουν θαυμάσια σούπα ή βραστό και γίνονται ωραία μαγειρευτά, συνήθως κοκκινιστά ή κρασάτα.

Κιλότο

Φωτό: Unsplash

Περιλαμβάνει τον τελευταίο σπόνδυλο της ράχης και το οστούν της λεκάνης. Είναι λιπαρό κομμάτι που συνηθίζεται να μαγειρεύεται κρασάτο ή κοκκινιστό.

Καπάκι

Το καπάκι, είναι το επάνω μέρος του στήθους είναι ιδανικό για κιμά ή για βραστό και κοκκινιστό γιατί έχει αρκετό συνδετικό ιστό. Στα βραζιλιάνικα το κομμάτι αυτό, λέγεται Picanha (πικάνια). Είναι ένα από τα πιο νόστιμα και τρυφερά κομμάτια κρέατος και αξίζει να το ψήσετε και ολόκληρο στην ψησταριά σας.

Κότσι – ποντίκι

Φωτό: Unsplash

Το μπροστινό και το πίσω μέρος του γόνατου του ζώου. Είναι κομμάτια με κόκαλο, πλούσια σε κολλαγόνο και με αρκετό μαλακό ψαχνό, ιδανικά για κατσαρόλα. Γίνονται μαγειρευτά κοκκινιστά, στιφάδο, σούπες, ενώ κάνουν καλούς ζωμούς. Για να φτιάξουμε το ιταλικό οσομπούκο, ζητάμε να μας τα κόψουν ροδέλες.

Σπάλα

Η σπάλα βρίσκεται στον ώμο του ζώου κάτω από το σβέρκο και περιλαμβάνει το χτένι της σπάλας, το νουά και τα ποντίκια της σπάλας και τη σπαλομήτα. Η σπάλα από τα λιγότερο λιπαρά κομμάτια και είναι κατάλληλη για μαγειρευτό, στο φούρνο και βραστό. Το χτένι της σπάλας, θεωρείται το καλύτερο και πιο μαλακό από τα άλλα κομμάτια με αρκετό κολλαγόνο, ιδανικό για κοκκινιστό, σούπες, λεμονάτο και ψητό φούρνου. Το νουά και τα ποντίκια της σπάλας μαγειρεύεται με ποικίλους τρόπους: μαγειρευτά κατσαρόλας, στο φούρνο και βραστό. Σπαλομήτα ή Βασιλοπούλα προέρχεται από την εσωτερική πλευρά της σπάλας και είναι κρέας πολύ μαλακό και άπαχο. Ιδανικό για λεμονάτο, ψητά κατσαρόλας ή γάστρα.

Περισσότερα άρθρα