Γιατί πρέπει να μαρινάρουμε το συκώτι στο γάλα;

μαρινάρουμε το συκώτι στο γάλα
Πολλές φορές μπορεί να έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε μοσχαρίσιο συκώτι στο σπίτι αλλά αποτυχημένα. Ίσως γιατί το παραψήσατε και κυρίως γιατί η βαριά γεύση του σας ήταν ανεπιθύμητη. Όμως με ένα και μόνο μυστικό, το συκώτι που θα φτιάξετε αυτή τη φορά θα είναι απλά μαγικό. Το να μαρινάρουμε το συκώτι στο γάλα είναι αυτό που θα σας κάνει να το λατρέψετε λίγο παραπάνω. Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια απόλυτη υπερτροφή που είναι ιδανική για δίαιτες και φυσικά για κάθε οργανισμό, αφού είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης και προσφέρει σίδηρο, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη Α.

Η πρώτη ύλη είναι κομβικής σημασίας

Για να είναι γευστικό το συκώτι πρέπει να είναι ολόφρεσκο και καλής ποιότητας. Αν δεν είναι πολύ απλά η γεύση του, δεν πρόκειται να βελτιωθεί με κανένα τρόπο. Το γάλα είναι αυτό που θα αλλάξει τα πάντα στο συκώτι που ξέρατε. Το γαλακτικό οξύ δημιουργεί τις κατάλληλες αντιδράσεις που κάνουν το συκώτι αφράτο και το απαλλάσσουν από μυρωδιές. Γι’ αυτό, πριν το μαγειρέψετε σε ένα μπολ τοποθετείτε τις φέτες από το συκώτι και τις καλύπτετε με γάλα. Αφήστε το για τουλάχιστον 1 ώρα.

Πώς θα γίνει όμως το τέλειο συκώτι;

Το να το αφήσετε στο γάλα ήταν το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα. Σειρά έχει, πριν το ψήσιμο, που μπορεί να είναι είτε σε σχάρα είτε στο τηγάνι, να το σκουπίσετε πολύ καλά από το γάλα. Έπειτα, μπορείτε να το αλατοπιπερώσετε και για extra γεύση να ρίξετε λίγη καπνιστή πάπρικα. Αν το κάνετε στο τηγάνι, κάντε ένα πέρασμα στο συκώτι από λίγο καλαμποκάλευρο (αν έχετε), αλλιώς από κανονικό αλεύρι. Έπειτα, σε ζεστό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, το ψήνετε, ελέγχοντας τη φωτιά και κάνοντας συχνά γυρίσματα. Δεν θα χρειαστεί πάνω από 5-7 λεπτά ψησίματος, γι’ αυτό θα χρειαστεί να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μη στεγνώσει. Στα κάρβουνα, δεν θα χρειαστεί κάποιο άλευρο και απλά με λίγη πάπρικα το ρίχνετε στη σχάρα, με προσοχή να μην καίει πολύ η φωτιά. Πάλι, δεν θα χρειαστεί περισσότερη ώρα από 5-6 λεπτά.  

Περισσότερα άρθρα